Загубата от кражба са огромни

България е сред страните с най-ниското ниво на защита на интелектуалната собственост у нас. За пета поредна година тя е поставена в Списък 301 на Съединените американски щати. Затова от Сдружението за колективно управление на авторски права на композиторите „Музикаутор” отново подеха серия от инициативи за справяне с проблема. Една от тях е конференция за журналисти на тема „Приносът на интелектуалната собственост – възможности за България“, която се проведе днес в Благоевград.

„Първото нещо е да започнем да говорим по темата, да го правим по-активно, да консолидираме всички, които имат интерес в бизнес, да консолидираме всички, които имат интерес от международна гледна точка, включително европейския контекст е важен, за да можем заедно да седнем с институциите да направим един нормален екшън план и да извървим стъпките, за да се подобрят нещата”, каза Иван Димитров, директор на „Музикаутор”.

Според специалисти в сектора загубите от кражба на интелектуална собственост са огромни.

„В сектора на платено съдържание се говори за суми, които надхвърлят десетки милиони годишно. Много е трудно да бъде обобщена тази информация, не съществува такава статистика, но наистина много много хора губят. Давам ви пример - само в кабелната телевизия има около 35% сив сектор, това са пари, които първо, не достигат до държавата под формата на данъци и второ, дискредитира действащия бизнес по някакъв начин, защото го прави неконкурентоспособен и това води до загуба на работни места и води до едно изкривяване на пазара, което не е добре”, добави Иван Димитров.

„Смятаме, че правата на интелектуалната собственост и авторските права са много важен проблем. Смятаме, че това е собственост на някого, че злоупотреба с авторските права афектира имиджа на страната, както и бюджета, който идва от тази индустрия”, заяви Али Пирзада, старши мениджър в услуги, свързани с корпоративни злоупотреби и бизнес спорове.

Конференцията се провежда в партньорство с Посолството на САЩ в Република България, Американския университет в България и Ernst & Young България.