Тя обяви фонд на стойност 5 милиона паунда в тяхна помощ

Полицейска охрана изведе британския премиер Тереза Мей след срещата й в лондонска църква с оцелели от пожара в Гренфел тауър, лидери на местната общност и жители на квартала, които обкръжиха колата й с викове "Срам за теб" и "Страхливка", съобщи Reuters.

27-етажен блок пламна в Лондон, има блокирани хора

След срещата с оцелелите Мей обяви фонд на стойност 5 милиона паунда в тяхна помощ и изрази съжаление за тежкото им положение. Пакетът включва гаранции за жилищно настаняване на останалите без дом възможно най-близо до предишното им местоживеене, както и за помощ за достъп до банкови сметки и пари в брой, пише БТА.

Кралица Елизабет Втора и внукът й принц Уилям посетиха лондонския район Кенсингтън

 

"Пакетът за подкрепа, който обявявам днес, цели да даде на пострадалите непосредствената спешна помощ, от която имат нужда, за да се грижат за себе си и за близките си. Ще продължим да обмисляме какво още е нужно да се направи", заяви Мей в декларация, разпространена от нейната канцелария. Но премиерът въпреки всичко не успява да преодолее обвиненията в липса на съчувствие, защото не се е срещнала с пострадалите при първото си посещение на мястото на пожара.

В открито писмо до нея лондонският кмет Садик Хан заяви, че хората са разочаровани от липсата на информация за безследно изчезналите и за загиналите, както и от липсата на координация между спасителните и социалните служби.

"Размерът на тази трагедия очевидно се оказва прекалено голям за местната власт, за да се справи сама", каза кметът.

Жители от изгорелия блок в Лондон щурмуваха общината

Протестиращи пред местната община на Кенсингтън и Челси днес настояваха за държавна помощ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.