Председателят на Върховният касационен съд заяви, че ще уведоми за решението си началника на НСО

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) се отказа от колата и шофьора, предоставени му Националната служба за охрана (НСО) и ще ползва автомобилите, които има ВКС.

Решението на Панов идва, след като Военно-окръжната прокуратура в София обяви, че няма данни някой умишлено да е опитал да саботира служебния му транспорт. 

Преди дни Панов се оплака, че някой е развил болтовете на гума на автомобила, който ползва. Според разследването на прокурорите, обаче, възможно е било те да се саморазвият при интензивно движение.

По темата

„За мен е странна констатацията, че специализираният транспорт на НСО предлага S-класа, на която могат болтовете при интензивно движение в завои да се саморазвият до изпадане“, посочи той.

Според Панов в постановлението на прокуратурата не се казват няколко важни обстоятелства, за които е дал своите обяснения.

„С водача на автомобила сме информирали НСО и неговите началници. По телефона съм разговарял с директора на НСО, на когото му обясних подробно какво се е случило. Разбирам, че той не е разбрал какво се е случило. На следващия ден аз съм написал писмо до НСО. Това е и причината след това, няколко дни по-късно да информирам и президента. Едва след като информирах президента, вече имаше реакция от страна на прокуратурата“, посочи той.

"Констатациите, че на такъв автомобил, на такава марка автомобил могат да се саморазвият болтовете на задна лява гума, означава само едно, че няма сигурност при осигуряването на специализирания транспорт от страна на НСО. И в този смисъл това, което мога аз да направя, е да се откажа от използването на автомобил на НСО и да използвам автомобилите, които има ВКС, което направих още днес", заяви още Панов.

Той подчерта, че ще подпише каквато е необходимо декларация, а каквото е необходимо ще декларира устно или писмено, и ще уведоми началника на НСО.

"Обясненията на шофьора и на Лозан Панов противоречат на заключенията на трима експерти- инженери в тази област, които обясняват поведението на автомобила и шумовете, които издава при различните дефекти. За нас са важни фактите, от които могат да се направят изводи", обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.