Депутатите взеха единодушно решението на първо четене

Парламентът реши на първо четене да повиши минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст на 180 лв. от 1 юли и на 200 лв. от 1 октомври. Предложението бе прието единодушно със 187 депутати „за”. 

По темата

В пленарна зала обаче отново се стигна до напрежение. БСП напуска Председателския съвет на Народното събрание и повече няма да участва в неговите заседания. Това обяви Корнелия Нинова след остри обвинения към ГЕРБ, че прокарва само свои законопроекти в дневния ред на парламента и умишлено бави опозиционните.

Повишението на пенсиите ще засегне около 800 000 пенсионери. Други 2 милиона обаче няма да получат никакво увеличение и именно заради това стана основният сблъсък.

Обвиненията на опозицията са, че това е висша форма на несправедливост и трябва да се преизчислят всички пенсии, а управляващите обясниха, че това са възможностите и все от някъде трябва да се започне. 

"В политиките си никога не сме се противопоставяли за повишаване на доходите на възрастните хора, дори предложени от други политически сили, стига това да не е популистко. За каква адекватност на пенсиите става въпрос, щом 2 млн. пенсионери остават извън обхвата на предложението в този законопроект”, каза Георги Гьоков от БСП.

"От името на БСП заявявам, че с това предложение не се решават проблемите на пенсиите, както и че тази крачка засяга малко хора, а трябва да се вдигнат всички останали пенсии. Въпреки това ще гласуваме "за", защото възрастните хора имат право на по-достоен живот и всяко увеличение на доходите им е нещо добро, макар и за само част от тях. Между първо и второ четене ще направим предложения за още по-справедливо увеличение на пенсиите“, посочи още депутатът от левицата.

Светлана Ангелкова от ГЕРБ се обърна към БСП за това, че "много ги боли", че не са спечелили избори.

"За какво нарушение на принципа на равнопоставеност и солидарност говорите? Към солидарност към 800 000 български пенсионери ли сте против“, попита тя.

"Подкрепяме всякакви усилия за търсене на възможности за увеличение на пенсиите, но те трябва да бъдат използвани по начин, по който да не увеличаваме дефицита“, каза Хасан Адемов от ДПС.

Той посочи, че предлаганото увеличение е за сметка на дългово финансиране, защото всеки един бюджетен дефицит се финансира с дълг. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.