Жертва на нападението станаха 87 души, сред които много деца

Експертите от международната Организация за забрана на химическите оръжия потвърждават в доклад от разследването си, че при атаката на 4 април в Сирия е използван газ зарин, съобщават БТА и Франс прес.

АСАД НАРЕЧЕ ХИМИЧЕСКАТА АТАКА В СИРИЯ „100% ИЗФАБРИКУВАНА”

Разследващият екип е заключил, че "голям брой хора, някои от които са починали, са били изложени на зарин или вещество от рода на зарина", се казва в поверителен доклад, с откъси от който АФП разполага.

Резултатът от това разследване ще послужи за база на съвместната комисия на ООН и ОЗХО, която трябва да установи дали силите на сирийския режим са отговорни за химическото нападение срещу град Хан Шейхун на 4 април.

ЖУРНАЛИСТ: АСАД Е ГОТОВ ДА ИЗПОЛЗВА НЕ ХИМИЧЕСКО, А ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ

Жертва на атаката станаха 87 души, сред които много деца. Западът обвини за нея режима на Башар Асад. Сирийският президент, подкрепян от съюзническа Русия, отрече обвиненията. Според мисията на ОЗХО характеристиките на разпространяване на газа "съответстват само на зарин, използван като химическо оръжие".

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА РАКЕТИТЕ, С КОИТО САЩ ИЗВЪРШИ АТАКАТА В СИРИЯ?

В отговор на атаката американският президент Доналд Тръмп нареди нападение с ракети "Томахок" срещу сирийската военновъздушна база Шайрат в нощта срещу 7 април.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.