Те са използвани за първи път по време на войната в Персийския залив

48 часа след като поне 80 души загубиха живота си в сирийския град Хан Шейхун в следствие на химическа атака, САЩ атакува военната база в Сирия. 

По темата

Какво трябва да знаем за средството на удара - 59 ракети "Томахоук"? 

Това са ракети със среден обсег, който достига до 2500 км. Скоростта с която се придвижват към целта е близо 900км/ч. Ниското им летене затруднява засичането им от противоракетната отбрана на противника.

Експертите отчитат избора точно на тези ракети като интересен за анализ. Причината – САЩ разполагат с поне три свои бази в района, от които е можело да атакуват – в Турция, Катар и Кувейт. Специалисти отчитат, че операцията е можела да бъде забавена при друг тактически ход, заради необходимата координация с местното правителство.

Ракетите "Томахоук" са използвани за пръв път от американските военни сили от времето на войната в Персийския залив, а след това използвани при бомбандировките в Сърбия и  войната в Афганистан.

Атаката на САЩ, проведена на 6-ти април тази седмица носи и едно съвпадение. На същата дата, но преди точно 100 години Америка официално се включва в Първата световна война.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.