При него загинаха 86 човека и стотици бяха ранени

В южния френски град Ница почетоха паметта на жертвите на миналогодишния атентат на крайбрежна улица, в който загинаха 86 човека и стотици бяха ранени. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОКЛОНЕНИЕТО

Президентът Еманюел Макрон и други високопоставени лица стояха мирно при изпълнението на националния химн на градския площад "Масена".

По темата

Площадът е близо до крайбрежната улица "Променад дез англе", на която точно преди година атентаторът Мохамед Булел се вряза с камион в тълпите хора, събрали се да гледат фойерверките по случай Деня на превземането на Бастилията - националния празник на Франция. 

На днешната церемония бяха наградени с ордени на Почетния легион полицаи и цивилни за действията им след атаката. Сред наградените бяха двама граждани - Франк Терие и Александър Ниг, които се опитвали да проникнат в кабината на камиона и да спрат атентатора. Наградени бяха и двамата полицаи Гаетан Роа и Магали Котон, които преследвали Булел из тълпата и го застреляли.

Церемонията в Ница започна като състоялия се по-рано днес военен парад в Париж - самолети от ескадрилата "Патрул дьо Франс" прелетяха в небето, оставяйки три дири в цветовете на националния флаг. На трибуната за почетните гости до Макрон и съпругата му стояха бившите президенти Франсоа Оланд и Никола Саркози, а до тях беше и князът на Монако Албер Втори. 

По-късно Еманюел Макрон и съпругата му ще имат частни срещи с роднини на жертвите на атентата.

Вечерта в града ще има концерти, а на "Променад дез англе" ще бъде изписано с гигантски букви "Свобода, равенство, братство" - държавния девиз на Френската република. Надписът ще се състои от 12 000 синьо-бяло-червени картончета, на които са изписани имената на 86-те загинали. Денят ще завърши с фойерверки. 

Видео: Ruptly

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.