Точно в полунощ на мобилните си телефони хората получиха гласови съобщения от Ердоган

Турция отбеляза годишнината от неуспешния опит за преврат с извънредно заседание на парламента тази нощ, с молитви, шествия и речи.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Премиерът Бинали Йълдъръм обяви, че въведеното в нощта на 15 юли миналата година извънредно положение в страната се удължава с още три месеца. Със специален закон денят беше обявен за Ден на демокрацията и националното единство.

Ердоган отново обеща връщане на смъртното наказание (ВИДЕО+СНИМКИ)

Точно в полунощ на мобилните си телефони хората получиха гласови съобщения от президента Ердоган.  С тях той ги поздравява по случай националния празник и пожелава „на мъчениците милост, а на героите здраве и благополучие“.

По-рано на фона на нестихващите съмнения, че превратът е инсцениран или поне контролиран от властите, Ердоган заяви, че Турция заслужава Нобелова награда за мир заради овладяването на опита за преврат. 

“Ако сравним мерките, които взехме, с тези, които биха предприели други държави, които не са били изложени на такива травматични събития като Турция, трябва да ни присъдят Нобел за мир", каза той. 

Президентът коментира и масовите уволнения в полицията и публичния сектор.

"Тези хора могат да отидат да работят в частния сектор. Това не е наша работа. Държавата няма да ги храни", заяви Ердоган.

Той говори пред депутатите. Символично точно в 2.32 часа след полунощ - моментът, в който преди година турски самолети F-16 бомбардираха парламента, турският президент похвали парламента за смелостта, проявена по време на опита за преврат.

Милиони шестваха по улиците на страната. Имаше молитви в джамиите през цялата нощ. Те започнаха 13 минути след полунощ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.