Той се зарече, че "ще бъдат откъснати главите на всички коварни предатели"

Смъртно наказание за организаторите на опита за преврат в Турция. Това поиска в пламенна реч президентът Реджеп Ердоган пред хилядите, събрали се да отбележат годишнината от опита за преврат. Той се закани да унищожи предателите и да продължи чистката в страната. 

Турция отбелязва годишнината от опита за преврат (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хиляди хора, развяващи турския национален флаг. Така изглеждаше мостът над Босфора в Истанбул точно една година след опита за преврат. Мястото, където хората се изправиха срещу войниците и танковете.

 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По думите на президента Ердоган 250-те убити са загубили живота си, за да има бъдеще Турция. Той настоя организаторите на преврата да получат смъртно наказание и да носят униформи, подобни на тези в Гуантанамо. 

„Оттук нататък подсъдимите за участие в метежа ще се явяват в еднакви оранжеви униформи като онези в Гуантанамо. Свършиха добрите дни за фетулахистите”, заяви Ердоган и се зарече, че „ще бъдат откъснати главите на всички коварни предатели”. Той каза още, че миналогодишният опит за преврат няма да е нито първи, нито последен.

„15 юли няма да е първото, но няма да е и последното нападение. Ние знаем кой стои зад организацията ФЕТО, зад ПКК и ИДИЛ. Но първо ще откъснем главите на тези предатели. Ние сме правова държава. Когато парламентът вземе решението си по въпроса за смъртното наказание и то дойде при мен, аз ще го подкрепя, защото видях с очите си как огънят гори там, където падне”, заяви държавният глава.

Анкара твърди, че организатор на метежа е живеещият в изгнание в Съединените щати духовник Фетуллах Гюлен и в речта си Ердоган не пропусна да го спомене.

След речта си президентът откри мемориал на жертвите на опита за преврат. Противниците му обаче бойкотираха събитията за първата годишнина. Те твърдят, че правителството прави чистка сред дисидентите и обясняват, че само в петък от работа са уволнени 7000 държавни служители.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.