Към момента съществуват три основни обяснения на феномена

Учени от Пуерто Рико са доловили някои много „странни сигнала“ от намираща се само на 11 светлинни години звезда.

По темата

Мистерията на сигналите вече породи множество спекулации за извънземен живот около звездата червено джудже Рос 128.

„В случай, че се чудите, повтарящата се хипотеза за извънземни, е на дъното сред много други по-добри обяснения“, заяви директорът на Лабораторията за изследване на обитаемостта на планети Абел Мендес от Университета на Пуерто Рико, предаде БГНЕС.

За първи път необичайните сигнали бяха доловени през май, когато екипът е изучавал серия от малки и относително хладни червени джуджета, за някои от които е известно, че са обикаляни от планети. За Рос 128 не е известно да има планети, но „ние осъзнахме, че има много странни сигнали със спектър на динамика от 10 минути, които ние получихме от Рос 128“.

„Смятаме, че сигналите не са местни радиочестотни смущения, тъй като те са уникални да Рос 128 и наблюденията на други звезди непосредствено преди и след това не показаха нищо подобно“, посочва още Мендес.

Към момента съществуват три основни обяснения на феномена. Сигналите може да се дължат на емисии, подобни на нашите слънчеви изригвания. Може да се дължат на емисии от друг обект в близост до Рос 128 или да се дължат на сателит.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.