В "На твоя страна" Георги Георгиев провери защо търговци предлагат вносна продукция като българска

В сезона на плодовете и зеленчуците – български или вносни са доматите, прасковите и дините, които ядем?

В наши оранжерии се произвеждат прекрасни български зеленчуци. И оттук потеглят към пазарите в страната. Производството им обаче става все по-трудно – и заради големите разходи, и заради някои неприятни климатични изненади, които доведоха до измръзвания и унищожаване на част от реколтата.

Почивка пред провал - ще има ли отлив на туристи от Гърция и Турция?

Така българският домат става все по-неконкурентоспособен на сергията и трайно се измества от гръцкия, турския или полския например.

Къпем се в стотици водоеми-убийци

Според производителите 80% от плодовете и зеленчуците на пазара са внос. Според контролните органи вносът е по-малък – около 55-60%. И все пак голяма част от продукцията, която достига до трапезата ни идва от Гърция, Турция, Румъния, Албания, Полша и Македония. Според бранша – за последните 20 години производството на някои плодове и зеленчуци намалява 10 пъти.

Да погледнем и към борсите – гръцките плодове и зеленчуци са доста по-евтини. И за пример – ако доматът на борсата струва средно – 1.30 лева, то вносният ще намерим за 1.40 лева, а родният – между 1.75 и 2.20 лева.Какви са правата ни при забавен полет? (ВИДЕО)

Защо вносните плодове и зеленчуци изместват родната продукция на пазара, защо са по-евтини и често дори по-привлекателни за нас?

Повече по темата гледайте във видеото.

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.