Москва реагира остро

Европейският съюз разшири списъка със санкции срещу Русия във връзка със скандала около доставките на турбини „Сименс” в Крим. Това съобщи пресслужбата на Съвета на ЕС, цитирани от БГНЕС.

Така общността налага санкции върху трима руски граждани и три фирми. Сред физическите лица са двама държавни служители и представител на една от санкционираните компании. Те са застрашени от замразяване на активи и забрани за пътуване.

По темата

Сред санкционираните са руският министърът на отбраната Андрей Черезов и Евгений Грабчак и Сергей Топор-Гилка от дъщерното дружество на държавната корпорация "Ростех" - "Технопромекспорт".

В черния списък влизат компаниите „Технопромекспорт”, „Ростех” и „Интеравтоматика”.

На 26 юли страните членки постигнаха принципно съгласие за въвеждане на допълнителни санкции срещу 3 физически и 3 юридически лица от Русия, но за влизането в сила на решението беше нужно одобрение на Съвета на ЕС.

На 21 юли концернът „Сименс” заяви, че спира доставките на енергооборудване за руски фирми, защото четири доставени за електроцентрала в Таман газови турбини са били прехвърлени в Крим в нарушение на санкциите на ЕС.

Русия реагира остро.

"Смятаме, че тази стъпка, предприета по инициатива на Берлин, е враждебна и безпочвена", се казва в изявление на руското външното министерство, в което се посочва също, че "решението на Брюксел да включи редица руски длъжностни лица и компании в черния си списък предизвиква дълбоко съжаление”.

"Отговорността за това решение, включително евентуалните икономически загуби за „Сименс” и други немски и европейски компании, работещи в Русия, е напълно и изцяло на ЕС и германското правителство", пише още в съобщението.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.