Собствениците на имоти в района на Балчик, Каварна и Шабла блокираха по-рано пътя за Калиакра

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, с която се забраняват всякакви икономически дейности на териториите от общините Балчик, Каварна и Шабла, които попадат в "Натура 2000". 

Тази забрана изкара на протест собствениците на имоти от трите общини. В петък се стигна до сблъсъци между протестиращи и жандармерия в Балчик.

По темата

В събота сутринта пък жители на трите общини блокираха пътя за Калиакра. Протестът им мина мирно.

Още докато бяха на блокадата, премиерът Бойко Борисов лично им съобщи, че спира забраната и започват преговори. Протестиращите ще настояват за пълна ревизия на териториите от Натура 2000. Искат и прокуратурата да разследва еко организациите и учените, които изготвят становищата за защитените територии.

В предаването „Събуди се” министър Нено Димов заяви, че "Натура 2000" е била „бомба със закъснител, заложена през 2006-2007 година".

„Тогава правителството на Тройната коалиция възложи на зелени неправителствени организации да се направи картирането на земите, които ще попаднат в Натура. Този район е очертан от екоорганизациите през 2006 година и е приет с решение на Министерския съвет през 2007 година. Тогава е даден на ЕК като очертан район”, заяви Нено Димов.

„През 2014 година, отново правителство на БСП допуска да влезем в съдебна фаза. Тогава вече сме осъдени”, добави Димов. Март месец тази година пък била заложена последната част от тази бомба.

„Март месец служебното правителство, отново на БСП, поема ангажимента да издаде тази заповед, за да не преминем към ефективни санкции. Когато поех поста и отидох в Брюксел, тази заповед не беше издадена. Трябваше да избирам да прехвърля върху цялото общество стотици милиони санкции, или да издам заповед и да се опитвам да минимизирам щети”, заяви Нено Димов.

Малко по-късно беше съобщено, че министърът на околната среда и водите Нено Димов отменя заповедта, с която въведе забрани за определени дейности в рамките на защитена зона „Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа "Натура 2000". Заповедта се отменя след разпореждане на премиера Бойко Борисов и с оглед възникналото напрежение сред гражданите в района на общините Каварна, Шабла и Балчик.  

В същото време от БСП изпратиха писмо до медиите. В него те наричат заповедта на Нено Димов за спиране на всякакви дейности в териториите от Натура - скандална. Защото никога досега земеделската  дейност не е била проблем на околната среда. И заявяват, че подкрепят протестиращите за отмяна на заповедта в частта земеделие, гори и риболов. А самите протестиращи твърдят, че искат само едно - да обработват земите си и да не загубят поминъка си. Хората са категорични, че остават в готовност за протести, ако преговорите се провалят. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.