Какви обещания даде властта?

Спешна среща след кървавите протести в Балчик срещу забраната за всякаква дейност в земи от Натура 2000. Протестиращите се срещнаха с премиера Бойко Борисов и част от министрите.

Борисов спря заповедта, която изкара на протест жители на 3 общини

Властта, в лицето на премиера Борисов и част от министрите му увериха  недоволните, че заповедта е отменена. И преговорите за това какво ще се случва оттук нататък започват. 

Протестиращи блокираха пътя за Калиакра

След кървавия протест в Балчик, дойде време за спокойни разговори. И обещания.

 „Оставяме в миналото онзи ден и започваме да преговаряме. Нива по нива ще гледаме. Ако на едно място бостанът не е позволен или ще носи санкции, ще го изместим на другата страна, където е позволено и ще компенсираме”, обеща Борисов.

Еко министърът Нено Димов обясни, че забраната трябвало да важи за едва около 20 квадратни километра, изрично посочени в заповедта с координати. Хората обаче не го разбрали и излезли на протест. А грешките били допуснати в миналото.

 

„Отчитам като грешка това, че още по време на правенето на Натура, още през 2005 и 2006 година, не е обяснено какво означава това, какви територии заема, така че процесът е сбъркан от самото начало”, заяви Нено Димов.

„Яйцата на грабливите птици се люпят при нас. Затова се вдигнахме „на пожар”, за да спрем и да се върнем да решим как тези яйца да ги нахвърляме в морето да ги ядат рибите”, заяви Борисов.

А протестиращите обясниха, че не са против опазването на природата. Но настояват гласът им да бъде чут. Ако преговорите се провалят, отпор отново щяло да има.

Срещата между представители на еко министерството, еколози, земеделци и рибари от Крайморска Добруджа започват във вторник в София.

Репортер: Нивелина Няголова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.