Обеди и вечери за над 300 гости ще има в Резиденция "Бояна" и в "София Тех Парк"

Шалове за 160 000 лева ще бъдат раздадени по време на Българското европредседателство като парите ще бъдат разпределени за 900 луксозни и 16 000 стандартни шалчета. 

ВИЗИТА В ИТАЛИЯ: Президентът за председателството на ЕС, Шенген и бежанската криза

Подаръци ще има и за мъжете. 287 000 ще струват вратовръзките, като от тях 1100 ще бъдат луксозни, а 20 000 – стандартни. Това са пари от държавния бюджет, които са отделени само за целите на европредседателството. 

„Съединението прави силата" ще бъде девизът на българското председателство на Европейския съвет.  Цветовете ще бъдат синьо и жълто, а логото ще е шевица.

"Съединението прави силата" - девизът на българското председателство на ЕС

„Традицията в раздаването на подаръци съществува, откакто съществуват ротационните председателства. Това са традиционни пакети, в които има шал за дамите, вратовръзки за мъжете. Традиционните подаръци в Европейската комисия са шал, вратовръзка, тефтер и химикалка. Има и други, които са от т.нар. „полезни подаръци” като зарядни батерии, преходници за мобилни устройства, както и тези, които остават за спомен. При нас това ще бъде монета. Тиражът на 2-левовата монета догодина ще бъде посветена на Българското европредседателство. Ще направим и марка с логото, която да остане спомен за всички делегати. Основните цветове, на които ще се заложи, са синият и жълтият”, обясни в студиото на „Здравей, България” Яна Дочева, директор на дирекция „Подготовка и провеждане на председателството”. 

Официалното откриване на председателството в София ще бъде на 11 януари

И още нещо. Малката ракия става още по-малка. По време на официалните обеди и вечери ракията ще бъде 25 мл, а не както е обичайно – 50 мл. 

А къде ще се провеждат срещите? 

Как върви подготовката за председателството ни на Съвета на Европа?

Страната ни ще бъде домакин на общо 230 събития и срещи. Други 1500 ще бъдат организирани в Брюксел и Люксембург. За шест месеца по време на председателството се очаква България да бъде посетена от 22 000 души. 

БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС: 285 лв. за нощувка на ВИП гостите

„За работните обеди – НДК на последния етаж, където преди се помещаваше ресторант. Над 300 души трябва да се съберат за някои от събитията, а са малко залите, които могат да поберат толкова много хора накуп. Затова ще се използват Резиденция „Бояна” и в „София Тех Парк”. По отношение на кетъринга, ще се разчита на спонсорство на резлични български производители. Около 1 милион и 700 хиляди лева са отделени за храна по време на българското председателство на ЕС”, добави Яна Дочева, директор на дирекция „Подготовка и провеждане на председателството”.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.