Посланик Душанка Дивяк-Томич се завръща в Скопие на 31 август

Персоналът на сръбското посолство днес се връща в Скопие, съобщи сръбското външно министерство, цитирано от БГНЕС. В същото време президентът на Сърбия Александър Вучич, както предава „Танюг”, ще приеме в Белград македонския посланик Вера Йовановска Типко.

Според сръбското Министерство на отбраната, посланик Душанка Дивяк-Томич се завръща в Скопие на 31 август. Очаква се тя да проведе среща с македонския премиер Зоран Заев на 1 септември.

Външното министерство на Белград припомня, че външните министри на двете страни - Ивица Дачич и Никола Димитров - утре ще проведат среща в Ниш. На нея "по пътя на диалога ще започне решаването на откритите въпроси с цел засилване на приятелските отношения между двете държави и двата народа”.

Сърбия изтегли дипломатите си от Скопие

Заев и Вучич обсъдиха за оттеглянето на сръбския персонал от посолството в Скопие вчера. Лидерите се споразумяха, че независимо от всички политически различия за някои важни регионални въпроси, Македония и Сърбия заедно ще се борят не само за запазване, но и за насърчаване на приятелските отношения между гражданите на двете страни.

Припомняме, че в неделя Сърбия спешно изтегли целият персонал на посолството си в Скопие. Вчера президентът Александър Вучич заяви, че "има доказателства за разузнавателна офанзива" срещу Сърбия в Македония.

"Новото правителство на Македония е категорично посветено и предприема интензивни мерки по посока на решаване, а не създаване на проблеми, насърчавайки добросъседството, сътрудничеството и партньорството със Сърбия, както и с другите държави от своето обкръжение", се казва в съобщение на македонското правителство, което бе разпространено снощи. В него се посочва също, че според властта това е единственият начин регионът да продължи да се движи напред. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.