С наближаването на новия политически сезон се задават и нови ожесточени сблъсъци

С наближаването на новия политически сезон се задават и нови ожесточени сблъсъци между власт и опозиция. Днешният беше за парите на общините.

Общините с дългове да нямат право на заеми. Това предложение на ГЕРБ скандализира БСП в навечерието на новия политически сезон.

„Още един удар по местната власт и общините”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Както обикновено обаче всичко се оказа въпрос на гледна точка. И ако за БСП мярката е удар, то ГЕРБ я нарича просто... дисциплиниране.

По темата

„Ще се ограничи политически безотговорното поведение на някои кметове, които само за няколко години могат да доведат общината до фалит”, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ, която е председател на бюджетната комисия в парламента.

Версията на БСП. Държавата вменява на общините редица нови функции. Но не ги обезпечава финансово. Така ги тласка към фалити. После се притича на помощ. Но само на някои. По политически принцип.

„Тоест на онези общини, които те искат да толерират. На другите наказателно”, коментира Корнелия Нинова.

Дойде ред и за политическия удар.

„Когато изникна случаят „Цанков камък”, Бойко Борисов изрече едно изречение: „БСП и ДПС си управляват заедно, а на мен искат да ми пришият Пеевски””, припомни Нинова.

И прочете списък с раздадени през юли от Министерския съвет помощи за бедни общини. 23 милиона за кметове на ДПС. 10 милиона - на ГЕРБ. И едва милион - на БСП.

„Това са фактите. Отговорът на въпроса кой с кого управлява оставям на вас”, заяви Нинова.

„ГЕРБ не дели общините по политически признак. БСП и ДПС раздадоха 500 милиона на общини и профилът им беше само на управляващите. Ето затова плаче г-жа Нинова”, отговори Менда Стоянова.

И още по-тежки червени подозрения към бюджетната политика на управляващите.

„Това също е начин да си купиш и манипулираш местни избори”, смята Нинова.

„БСП никога не е била силна във финансовата си дисциплина. Няколко пъти при нейното управление държавата беше докарана до фалит. Е, сега, за няколко общини ли ще го правим на въпрос”, попита Менда Стоянова.

Парламентът ще се занимае с темата през новата си сесия, която започва в петък.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.