Войната на думи и заплахи между режима на Ким Чен Ун и светът продължава

Нови притеснения, че Северна Корея готви поредно изстрелване на ракета и то малко след най-мощния им ядрен опит.

Войната на думи и заплахи между режима на Ким Чен Ун и света продължава, а Съединените щати обявиха, че са готови за масивен военен отговор на заплахата.

Южна Корея казва, че вижда подготовка от северните си съседи за нов ракетен удар, който може да се случи около 9 септември.

По темата

Ким Чен Ун праща ясно послание до света, че иска пълно ядрено снаряжение и изглежда, че нищо не може да го спре.

Запитан дали ще удари Северна Корея, Тръмп отговори с лаконичното: „Ще видим”.

„Ще видим” не са думи на успокоение след шестия и най-мощен досега ядрен опит на Северна Корея, който разтресе района с магнитуд от 6,3 по Рихтер в неделя. Политическите трусове обаче продължават и тази вечер.

В серия от туитове американският президент Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати ще спрат търговските си отношения с всяка страна, която търгува със Северна Корея. Заплаха, която касае и Китай и която може да има катастрофални последствия за двете страни и световната икономика. Военните опции обаче са не по-малко катастрофални. 

В отговор на теста на съседите си - Южна Корея извърши днес упражнение, симулиращо атака към Севера с ракети и бомби, пуснати от изтребители Еф-15.

А Съединените щати повториха заплахите си за военен удар.

„Ние ни искаме тоталното унищожение на една страна, на Северна Корея, но имаме много опции пред нас”, заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис.

Думите на военния министър една стъпка пред ядрената заплаха на Тръмп отпреди няколко седмици.

„Те ще бъдат посрещнати с огън и ярост каквито светът никога не е виждал”, заяви вече Тръмп.

Заканите на Тръмп изглежда обаче не могат да спрат ядрените цели на Ким Чен Ун, който твърди, че имат възможността да сложат малка ядрена глава върху балистична ракета, която може да стигне градове като Чикаго, Ню Йорк и Вашингтон. Последният щит за страната е противоракетната отбрана в бази като тази в Аляска.

Но опитите досега показват едва 60 процента успеваемост на този антиракетен и последен щит на американската защита.

Превантивен удар на Съединените щати обаче вероятно ще предизвика ответен отговор на Северна Корея, който ще заплаши живота на милиони души в Южна Корея, Япония и региона, както и на десетки хиляди американски военни там.

А Организацията на обединените нации се събира на спешно заседание днес, за да обсъди нови санкции след новата заплаха от Северна Корея.

Информация: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.