Пленумът на Висшия съдебен съвет го избра

Върховният административен съд вече е с нов председател. Висшият съдебен съвет избра сочения за фаворит Георги Чолаков.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов нарече случващото се "избор на тишината" и даде гласа си за опонента на Чолаков.

Само 22 дни преди да изтече мандата на този Висш съдебен съвет, кадровиците избраха нов председател на Върховния административен съд - Георги Чолаков. Изборът е изключително важен, защото именно Върховният административен съд контролира актовете на властта. Съдът, който трябва да защитава гражданите от решенията на администрацията.

Избират нов председател на ВАС

Избраният Георги Чолаков беше сочен за фаворит още при номинирането си. Зад неговата кандидатура застана досегашният председател на Върховния административен съд - Георги Колев. С него и мнозинството във ВСС

За това, че изборът на Чолаков е предизвестен, се заговори преди дни. Тогава в медиите се появи информация за негови сделки и за това как е придобивал имоти по Черноморието. Досега той беше председател на второ отделение на Върховния административен съд, където се разглеждат дела, свързани с устройството на територията, строителство, инвестиции, кадастър и имотен регистър

Другият кандидат за поста - Соня Янкулова, събра едва 5 гласа - тези на твърдото малцинство във ВСС. Сред тях и Лозан Панов, който заяви, че това е избор на тишината. Всъщност кандидатурата на Янкулова беше издигната и с мотива, че няма как да има състезание само с един човек.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.