Това съобщиха експерти по опазване на дивата природа

Перо от една от най-неуловимите птици в света, открито в Южна Австралия, е първото доказателство за повече от век, че пернатото още живее на континента, съобщиха експерти по опазване на дивата природа.

„Нощният папагал” е сред най-редките видове птици и се смяташе за изчезнал докато безстрашен природоизследовател не успя да снима представител на вида в Куинсланд през 2013 г.

Птицата е била забелязвана и в Западна Австралия.

Джон Янг, който видя „нощния папагал” в Куинсланд, и колегата му еколог Кийт Белчеймбърс сега доказват, че папагалът обитава и Южна Австралия.

Песента на папагала (ВИДЕО)

Двамата учени са намерили перо от малкото жълто-зелето птиче в гнездо на зебров амадин край отдалеченото езеро Ейри докато преглеждали снимките от камера със сензорно активиране в района.

Откриването на перото в едно от многото прегледани гнезда предизвикало у двамата изследователи невероятни реакции. „Хората дават израз на емоциите си по много различни начини, моят беше да се треса във неконтролируемо вцепенение, а Кийт въобще не можеше да повярва какво вижда и беше хванал главата си с ръце”, разказва Янг.

Нов вид папагали бе открит в Мексико

Тъй като гнездото на амадина било скорошно, се предполага, че перцето е донесено в радиус от няколко стотин метра през последните няколко седмици.

Следващата стъпка е да се направи карта на разпространението на вида, който за последен път е бил видян край езерото Ейри през 1883, и да се прецени колко птици включва популацията като се използват сензорни камери.

От десетилетия орнитолозите се опасяваха, че нощният пустинен папагал е изчезнал, тъй като между 1912 и 1979 никой не е виждал представител на този вид.

През 2012 сп. „Смитсониън” го нареди на първо място сред петте най-тайнствени птици в света. Според Международния съюз за защита на дивата природа на свобода живеят между 50 и 250 екземпляра и броят им намалява. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.