Отговор - в рубриката "Георги Георгиев на твоя страна"

Стоки ментета буквално заливат магазините и пазарите в страната. Всеки ден митничарите спират вноса на хиляди дрехи, обувки, парфюми и детски играчки. 

Конфискуваните стоки до този момент са два пъти повече от миналата година. За първите 6 месеца са заловени над 600 хил. ментета - почти колкото за цялата минала година. 

Най-много конфискувани ментета има при дрехите, парфюми и козметика, чанти, играчки, обувки и часовници. А най-сериозен е ръстът при детските стоки с щампи на анимирани герои. Задържаните играчки са близо 50 хил. – само за до средата на годината. 

Пътят на ментета към сергиите у нас започва от Турция, Хонконг и Китай, както и от Иран и Индонезия. А най-често се задържат на пунктовете Лесово и Капитан Андреево, пристанище Варна и летище София. 

Най-засегнати от търговията с пиратски стоки са електрониката, хранителната промишленост и фармацевтиката. Само от европейския пазар през миналата година са конфискувани хиляди тонове фалшиви храни – като оцветени маслини, фалшив алкохол, мляко от тебешир и дори пластмасов ориз от Китай.

Често обаче заплахите са не просто за конкуренцията и бизнеса, а и за здравето ни. 

Как да познаем ментето от оригинала и защо фалшивите дрехи и козметика могат да са опасни за здравето ни? Гледайте във видеото. 

Повече гледайте във видеоматериалите.

Още от рубриката "На твоя страна":

Как да търсим правата си при дублиране на места в самолета? 

Защо ядем все повече плодове и зеленчуци от Гърция

Истински или фалшиви са намаленията по магазините

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.