Вече няма да можем да скрием какво усещаме

Холандската дизайнерка Анук Випрехт съчетава цифровите технологии с висшата мода, за да предизвика хората да не се опитват да крият емоциите си. Тя е създателка на изящен аксесоар, който се слага на ръкава и представлява късче кристал „Сваровски”, в което са вградени сензори. Те примигват в синхрон със сърдечния ритъм на човека, който носи издайническото бижу.

Изглежда просто, дори малко поетично, да изложиш на показ вътрешната си енергия, но същевременно е и невероятно разголващо, смята Випрехт.

Представете си, че разговаряте с човек, с когото искате да сте нещо повече от приятели или пък, че сте на интервю за работа: ако сте с „примигващото” кристалче, събеседникът ще види веднага колко учестено бие сърцето ви.

Не е изключено обаче да се окажете и в множество неловки ситуации, които са и неочаквано интригуващи.

Съчетанието на висша мода, дигитални технологии и човешко поведение очарова дизайнерката и я води към удивителни експерименти. Тя е измислила „роклята паяк” – дрехата е отпечатана на 3-D принтер и има яка, която е покрита с роботизирани паякообразни крачета. „Крачетата” реагират и атакуват, когато някой се приближи твърде много до облечената с тази дреха жена и навлезе в личното й пространство.

След като „роклята паяк” била показана в Европа, Китай и САЩ, Випрехт открила, че дрехата е много по-активна в Холандия, защото там хората са много по близо един до друг при общуване, докато в Америка се държат на разстояние.

Холандската модна експериментаторка вярва, че роботите имат мозък и сърцебиене. Точно затова се старае нейните материи и дрехи също да ги имат.

Анук е оптимистка, че нейни модели ще дефилират един ден по подиумите на най-престижните модни прояви, но за момента се е съсредоточила върху това да преодолява границите. Затова иска да провокира и да продължава да експериментира.

„Щеше да е много отегчително, ако се ограничавахме само до това, да направим дреха, която свети или променя цвета си”, убедена е Випрехт, цитирана от АФП и БГНЕС. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.