Той определи корупцията във властта като заплаха за националната сигурност

"Започнаха задълбочени дебати, които не продължиха заради отсъствието на участниците в Съвета. Прекратих заседанието и насрочих КСНС на същата тема на 17-и октомври от 13 часа. За остротата на проблема с корупцията можем да съдим по многобройните скандали в медиите, по срива на чуждестранните инвестиции, по незавидното място на България в множество престижни международни класации по темата, по препоръките и оценките на нашите европейски партньори. Пробив в борбата с корупцията ще има, когато антикорупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти", заяви президентът Румен Радев след заседанието на КСНС. И определи корупцията във висшите етажи на властта като заплаха за националната сигурност. 

Заседанието на тема "Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията" започна без премиера Бойко Борисов, който по това време се срещна с протестиращите работници от "Емко" и "Дунарит". Заради международни ангажименти, някои от участниците напуснаха заседанието. Това от своя страна доведе до липсата на кворум, която провали КСНС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, неговият заместник Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ първи напуснаха заседанието на КСНС. 

Малко след тях от сградата излезе и лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки. При напускането на залата той се обяви "против" създаването на нов антикорупционен орган. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова последна напусна сградата на „Дондуков” 2. На излизане тя заяви: "Консултативният съвет по национална сигурност при президента се провали и не можа да свърши с решение".  

Борбата с корупцията: Партиите на Консултативен съвет при президента

А какви бяха разликите в идеите на управляващите и на опозицията относно новия антикорупционен орган?

До момента има два законопроекта, внесени в Народното събрание, които все още не са подложени на обсъждане, свързани с борбата срещу корупцията по високите етажи на властта. 

Законопроектът на управляващите предвижда всички действащи звена и агенции да бъдат обединени в едно, а председателят на тази мегаагенция да бъде предлаган и избиран от Народното събрание. 

Законопроектът на БСП пък предвижда звеното за борба с корупцията да бъде извадено от ДАНС. Идеята е то стане самостоятелна агенция, а за неин председател да бъде избран от президента. 

Репортери: Ина Гълъбова, Деница Суруджийска

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.