Оказва се, че един на всеки четирима не обича да пита непознати за посоката

Средностатистическият британец прекарва еквивалента на близо две седмици от съзнателния си живот в неведение къде се намира, информират в. "Дейли експрес" и БТА, позовавайки се на резултатите от проучване, направено по случай Националната седмица за разчитане на карти. 

Въпреки че живее във време на усъвършенствани навигационни технологии, типичният поданик на Нейно Величество успява да обърка посоката средно 24 пъти в годината или над 1450 пъти през живота си. 

Три четвърти от участниците в допитването не крият, че имат слабо или никакво чувство за ориентация. Това обаче явно не смущава жителите на Острова - един на всеки четирима не обича да пита непознати за посоката.

Разбивката по полове очаквано показва, че жените по-често признават необходимостта да бъдат ориентирани от случайни минувачи.

НОВАТА КАРТА НА СОФИЯ: Как милиони печелят от хобито на един?

Анкетата разкрива още, че близо две трети от британците (65%) изпитват неувереност, когато им се налага да използват карти. 

Според проучването една трета от жените смятат, че притежават по-добро чувство за ориентация от партньорите си. Същевременно над 60% от мъжете са уверени, че превъзхождат нежните си половинки в навигационните умения. 

"Удивително е, че толкова често се губим, независимо дали в супермаркета, на летището или на напълно непознати места. Целта ни е да подобрим уменията на хората за разчитане на карти, както на хартия, така и на електронни устройства", казва Ник Гилс, мениджър на поръчителите на проучването от Ordnance Survey Leisure. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.