27-те ще определят дневния ред на Общността в следващите година и половина

Европейските лидери се събират в Брюксел за двудневна среща на върха. Във фокуса на вниманието им ще бъдат преговорите по Brexit, миграцията и бъдещето на общността.

Лидерите на основните политически формации вече са на предварителна среща, за да уеднаквят позиции. Премиерът Бойко Борисов ще се присъедини към лидерите на ЕНП

По темата

Европейските лидери бяха преместени извънредно в сградата на Съвета, тъй като зала „Европа”, домакинстваща срещата на върха вчера, беше евакуирана по спешност. Това се наложи заради задимяване след проблеми с вентилационната система на кухнята. Затова и менюто бе коригирано в последния момент.

На масата на преговорите менюто от теми е натоварено и обилно. От Brexit, имиграция, реформи в работата на Европейския съвет, отбрана и сигурност, чак до Турция, Северна Корея и сделката с Иран - всичко това в рамките на 24 часа трябва да бъде изговорено и оценено от европейските лидери.

Въпреки проведените пет кръга на преговори за Brexit, Лондон и Брюксел забоксуваха и главният преговарящ Мишел Барние призна, че са в мъртва точка. Двете страни по преговорите са далеч от съгласие за това как трябва да изглеждат бъдещите им отношения.

Лидерите на страните от Вишеградската група смекчиха напрежението между източно и западноевропейските страни на отделна вечеря с председателят на ЕК Жан Клод Юнкер. Той се опита да намери помирителен тон по темите за имиграцията, условията за работа на източно европейските работници на Запад, суверенитета и двойните стандарти.

Очаква се и председателят на ЕС Доналд Туск да предложи мерки за улесняване на взимането на общи решения по болни проблеми.

Кореспондент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.