Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов от парламентарната трибуна

2005 са язовирите с неизправности по стените и съоръженията към тях, сочат данните от февруари 2017 г. насам. Цифрата беше съобщена от министъра на икономиката Емил Караниколов от парламентарната трибуна, предаде БГНЕС.

На първо място Караниколов изказа съболезнования към близките на загиналите в Бургаско.

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ: Три жертви на наводненията в Бургаско (ВИДЕО+СНИМКИ)

От 1 януари 2016 г. досега са проверени 5661. Най-често констатирани нарушения се състоят в липсата на техническа документация, частични свлачища, обрасли с дървесина и храстова растителност, ерозия. За преливниците са констатирани разрушавания или затлачвания.

Продължава издирването на изчезналата след наводненията жена

На собствениците на язовири са дадени предписания по техническа документация за осъществяване на безопасна техническа експлоатация.

От февруари 2017 г. са идентифицирани общо 2005 язовира с констатирани много неизправности по язовирните стени и съоръженията към тях. Дадени са предписания за отстраняване на технически нередности за 61 язовира. Има изпълнения на предписания и същите са технически изправни. За неспазване на срокове на предписания са съставени 374 броя актове за установяване на административни нарушения.

Дадени са предписания за контролно изпразване на 89 язовира. За тях собствениците са задължени да изготвят анализи на техническото и експлоатационно състоянието на язовирните стени. Най-много такива язовири има в Благоевград, Бургас, Враца и Хасково.

Караниколов увери, че контролът, който се осъществява е целогодишен.

„Независимо от резултатите на извършените прегледи на язовирните стени и съоръженията към тях трябва да се има предвид, че дори и при язовирите, които не са в предаварийно техническо състояние, не се изключват възможности за настъпване на аварийни ситуации. Необходимо е във възможно най-кратки срокове собствениците им да възложат подробни технически обследвания относно експлоатацията им“, посочи министърът на икономиката.

Готови ли са властите за очакваните валежи и градушки?

Той заяви, че привеждането на язовирните стени и съоръженията към тях в съответствие с изискването на наредбата се очертава като дълъг във времето процес, изискващ финансов ресурс от собствениците.

„Един от основните проблеми е, че се съставят проверки, актове и наказателни постановления, но липсват финансови средства предимно на общините. Наказателното постановление или актът по никакъв начин не може да реши проблема и трябва да се мисли за осигуряване на средства, с които да се решат генерално проблемите с язовирите в България“, подчерта икономическият министър.

Караниколов съобщи още, че през 2017 г. на територията на област Бургас са направени 195 проверки на язовири. В резултат на проливни валежи на 24 и 25 октомври-около 200 мл. на кв. м. са установени 7 язовира със скъсани стени.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.