Той може да бъде задържан за срок до 60 дни

Уволненият каталунски премиер се е предал на полицията. Тази сутрин Карлес Пучдемон и четирима бивши министри от каталунското правителство, които се издирваха от властите в Мадрид, са задържани от полицията в Белгия. 

Пучдемон поиска общ фронт срещу Мадрид

Петимата са били отведени в прокуратурата, а белгийски съдия ще прецени в срок до 24 часа, най-късно до 9.17 ч. в понеделник, дали да ги остави под стража, или да ги освободи под гаранция. Петимата са били уведомени за издадените срещу тях европейски заповеди за арест.  

Пучдемон: Готов съм да участвам в каталунските избори от чужбина

Петимата могат да бъдат задържани в срок до 60 дни - времето, в което белгийският съд трябва да прецени дали да изпълни заповедта, издадена от Испания.

"Съдията ще прецени дали искането за арест да бъде удовлетворено или да бъдат освободени под гаранция или друго условие", обясни говорителят на прокуратурата Жил Дежемеп. Решението на съда може да бъде обжалвано, преди да бъде изпълнено, уточниха от прокуратурата. Ако бъде решено петимата да бъдат задържани, те ще бъдат отведени в затвора.

В Испания Пучдемон е заплашен от дългогодишна присъда. Решението му, въпреки становището на  Конституционния съд на Испания, да проведе рефрендум за независимост в Каталуния, се тълкува от властите като опит за бунт.

И тази неделя в Барселона имаше протест в негова защита. Протестираха и в Баската автономна област. Хиляди излязоха на улицата в главния град - Билбао и се обявиха против директното управление на Мадрид в Каталуния и използването на член 155-и от конституцията.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.