Болна нация сме, сочи още проучване на БАН

Всеки десети българин е взимал заем, за да се лекува. Проучване на Българската академия на науките показва в цифри неравенствата в здравето.

Освен финансовите трудности за достъп до здравеопазване, оказва се, сме и болна нация. Според БАН малко над 60% от българите имат едно или повече заболявания.

Какви предизвикателства очакват новия здравен министър?

Най-честите сред тях: високо кръвно налягане, болки в гърба и краката, както и сърдечно-съдови проблеми.

Натъпкано ли е българското месо с антибиотици?

Според проучването на БАН даваме за здраве от джоба си повече, отколкото са разходите на Националната здравноосигурителна каса. А и бюджетът на институцията до голяма степен се формира от нашите здравноосигурителни вноски.

Социалното неравенство в здравеопазването започва с инфраструктурните проблеми. До село Бучино трудно може да се каже, че има път. Няма и лекар. Все още има останали хора, но болни.

„От зъбите до петите все болежки. Два пъти чупя крак, болестите са много, хапчета пия различни”, разказва Аргир Милчев.

За хапчетата Аргир отделя по около 40 лева от пенсията си. И така той е статистиката в първо лице. Според проучване средно на месец човек дава 42 лева от джоба си за здраве. А едно домакинство 102 лева.

„Общото настроение е една огромна горчилка, защото неравенствата и в здравето, и в обществото са потресаващи”, коментира доц. д-р Божидар Ивков от БАН.

А обществото плаща  от джоба си независимо къде се лекува. Ако е в публична болница, плаща средно по около 32 лева на ден, а ако е в частна - по 160, изчисляват от БАН.

За здраве пари винаги се намират, убедена е Глория Стоянова.

„Финанси за здраве мисля, че човек винаги трябва да може и да е готов да даде. Аз внесох 800 лева и мисля, че си заслужава”, заявява Глория Стоянова.

Заслужава си и властите да обърнат внимание на социалните неравенства в здравето, убедени са авторите на проучването.

„Това е системен, структурен проблем”, поясни доц. д-р Божидар Ивков.

В същото е убеден и Аргир Милчев.

Същите тенденции на неравен достъп до здравеопазване в България са показвали редица други европейски и световни проучвания.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.