Народното събрание гласува назначаването му на поста

Кирил Ананиев е новият здравен министър. Народното събрание одобри назначението. „За” гласуваха 121 депутати, а 85 бяха „против”. 

"Планът ми за действие в здравеопазването не предвижда сто дни толеранс, започвам от днес", заяви Кирил Ананиев след гласуването. Какво още каза новият здравен министър четете ТУК

Разгорещеното обсъждане на номинацията продължи няколко часа. „Това, което се случва в залата на Народното събрание, е ярък образ на управлението на ГЕРБ и на лицето на Бойко Борисов. Министър-председателят Бойко Борисов нарушава системно Конституцията и законите на страната”, коментира Корнелия Нинова. Тя обясни, че единствено премиерът има правото и задължението да представя предложенията за министри.

Тъй като този петък номинацията на Ананиев беше представена от вицепремиера Томислав Дончев, Нинова го попита: „Кога премиерът ви прехвърли пълномощията си на премиер. Вашето предложение е нелегитимно по смисъла на Конституцията и законите на страната”.

„Той нарушава Конституция, руши институции и е страхлив”, коментира още Нинова.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев обаче напомни на Нинова, че има право да отстрани за повече от едно заседание, народен представител, „който оскърбява Народното събрание и членовете на Министерски съвет”.  

„Вярвам, че сме намерили подходящата фигура за министър, който ще стабилизира финансово и организационно системата”, подчерта Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Хасан Адемов от ДПС пък пожела на новия министър, когато прекрачи прага на министерския кабинет, да не види табела „Добре дошли в ада”. Според Жельо Бойчев е „много голяма опасността Кирил Ананиев да се превърне в поредното камикадзе, което ще премине през Министерството на здравеопазването”.

КОЙ Е КИРИЛ АНАНИЕВ?

Кирил Ананиев е зам.-министър на финансите в повечето правителства още от времето на кабинета „Костов” и изготвя държавните бюджети. Беше и министър на финансите в служебния кабинет на Огнян Герджиков. 

Ананиев е роден през 1955 г. в София. Завършва специалност „Финанси и кредит“ във Висшия икономически институт в София през 1980 г. Специализира в областта на финансирането и социално-културните разходи в УНСС и в областта на реформите в здравеопазването в Чикаго, САЩ, припомня Dariknews.bg.

Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите през 1980 г. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи" и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г.

Бил е също секретар по финансова политика в Администрацията на президента на България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.). Бил е зам.-министър на финансите във второто правителство на Бойко Борисов.

В периода от 27.01.2017 г. до 03.05.2017 г. заема поста министър на финансите в служебното правителство с премиер проф. Огнян Герджиков.

В настоящия момент е заместник-министър на финансите.

Владее руски и френски език.

Какви предизвикателства очакват новия здравен министър?

Проблемите в сферата на здравеопазването не са му чужди, защото от години е в управата на Здравната каса (НЗОК). В момента е начело на Надзорния й съвет. 

Може ли Кирил Ананиев да се справи като здравен министър?

До номинацията на нов здравен министър се стигна, след като проф. Николай Петров подаде оставка и тя беше приета от премиера Бойко Борисов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.