Лекоатлетката направи плодови сорбета от ягоди, малини и манго чрез течен азот

Ивет Лалова, която е посланик на кампанията "Открито за диабета", призова за превенция на заболяването чрез здравословно хранене и спорт, съобщава БГНЕС.

На събитие от кампанията спринтьорката приготви плодови сорбета от ягоди, малини и манго чрез течен азот и най-важното - без захар.

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Начините за превенция от диабет тип 2 са ежедневна физическа активност и здравословно хранене. Ежедневната 30-минутна разходка намалява риска от диабет тип 2 с 35 до 40%. Това е нещо много малко, което може да ви спаси от такова заболяване”, подчерта Лалова.

Така например методът на чинията е много лесен за изпълнение. Той предполага, че половината от храната ви трябва да бъде от несъдържащи скорбяла зеленчуци, една четвърт - от зърнени храни, а останалата една четвърт - от месни протеини с животински произход за закуска, обяд и вечеря.

Лекоатлетката изтъкна, че по данни на Международната диабетна федерация от 2015 г. всеки 11-и човек по света има диабет. Близо половината от хората обаче не знаят за това, защото не са диагностицирани.

Кучета спасяват живота на хора с диабет (ВИДЕО)

В България хората на възраст между 20 и 70 години със заболяването са близо половин милион.

Факт е, че ранната диагностика и контролът предпазват от усложнения, които често са сериозно инвалидизиращи. Независимо от стряскащите статистики обаче, близо 45% от българите не са изследвали кръвната си захар, въпреки че е препоръчително това да се прави поне веднъж в годината”, подчерта Лалова.

По случай Световният ден за борба с диабета през ноември кампанията „Открито за диабета” осигурява безплатни измервания на кръвна захар и нивата на и гликиран хемоглобин в 12 града в България. До момента над 500 души са направили тези изследвания. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.