Има опасност циклонът да се превърне в тропическа буря

Има ли опасност циклонът „Евридика” да се приближи още повече до нашата страна? Преди дни той доведе истински потоп в Гърция, предизвиквайки бедствие от огромен мащаб. Той обаче ще остане далеч от България. При нас влиянието му е много слабо и се изразява в кратки валежи. 

БУРЯ УДАРИ ГЪРЦИЯ: Един турист е загинал на остров Корфу (ВИДЕО+СНИМКИ)

Циклонът се намира над Йонийско море - между Италия и Гърция, и продължава да влияе върху времето в Гърция. Има опасност той да се превърне в тропическа буря. Това означава, че скоростта на вятъра може да достигне до 140 км/ч, а валежите могат да стигнат до 300-400 л/кв.м.

Когато през ноември сезонът на ураганите в Атлантическия океан започне да стихва, метеоролозите се фокусират върху Средиземно море. Причината е, че има опаснот от т.нар “Медикайни”, какъвто е и случая сега. “Медикейн" е синоптичния прякор на бури, които се сформират около бреговете на Южна Европа, които могат да придобият тропически характеристика.

ПОТОПЪТ В ГЪРЦИЯ: Жертвите се увеличават, обявиха ден на траур (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тези бури не са толкова мощни, колкото тропическите системи, тъй като водната маса на Средиземноморието не е толкова голяма и температурата не е достатъчно висока.
Явлението е много рядко, а още по-рядко се случва ветровете да достигнат до силата на първа категория ураган. 

А какво ще е времето в България през следващите дни? Гледайте във второто видео. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.