А неговият вечен противник в щангите гръцкият състезател Леонидис дори целуна ковчега му

Десетки хиляди изпратиха Наим Сюлейманоглу в последния му път. Сред тях - бившият и сегашният премиер на Турция. Легендарният щангист беше погребан с почести в Истанбул.

СНИМКИ ОТ ТРАУРНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ТУК

Премиерът Йълдъръм понесе ковчега му на рамо, а неговият вечен противник в щангите – гръцкият състезател Леонидис дори целуна ковчега и призна, че няма да се роди по-велик състезател от Наим Сюлейманоглу. Леонидис призна, че двамата са били съперници в спорта, но изключително добри приятели в живота.

Хиляди изпратиха Наим Сюлейманоглу в последния му път (ВИДЕО+СНИМКИ)

Звездата на Наим изгрява в България. В Турция свети с блясъка на олимпийското злато. И угасна едва на 50 години. Радостта от победите е еднаква и от двете страни на границата. Скръбта от загубата – също.

„Дойдоха много приятели от България, спортисти, колеги, от Гърция, от Турция. Благодаря им. Значи брат ми не е бил спортист само за България или за Турция. За целия свят е бил спортист”, заяви Мухарем Сюлейманоглу, брат на Наим Сюлейманоглу.

Погребват Сюлейманоглу в Истанбул

А успехите му помнят не само от тази, но и от другата страна на границата.

„Помня, разбира се. И съм съпреживявал всеки негов успех като свой. Тази легенда беше един истински мост между българския и турския народ”, заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

Легендарният щангист и шампион Наим Сюлейманоглу почина

Но ето, че след три олимпийски и 7 световни титли, за Наим предстои най-тежкото състезание - това между живота и смъртта.

„От два месеца бяхме по болници. Много съжалявам, че не можаха да го спасят. Все още не мога да повярвам, че няма да го има”, казва Йозджан Диндар, приятел на Наим.

СЛЕД ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА: Олимпийският шампион Наим Сюлейманоглу отново в болница

Йозджан е сред най-близките на Наим. Дълги години делят и хубавото, и лошото.

„Последното нещо, което ми каза като бях при него - попита ме къде е майка му и децата”, казва Йозджан. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.