Жителите искат помощ от държавата, за да спасят историята си

Памет в разруха. Емблематичните черешовите топчета и монументите, издигнати за героите на Априлското въстание в Клисура се разпаднаха. Ценните паметници на културата са на път да бъдат безвъзвратно загубени. Това накара градът на Боримечката отново да въстане. Жителите искат помощ от държавата, за да спасят историята си.

141 години от Априлското въстание

В плачевно състояние се намира едно от най-славните места на Априлското въстание – местността „Зли дол” в Клисура. Оттук за първи път е гръмнало черешовото топче. Оттук започва да се пише и най-новата история на България.

„Следите от рушителната дейност могат да се забележат от всяка една страна. Ето тук се вижда как са паднали плочите, от другата страна също. Двете каменни топки в основата му също липсват. Оставаме неуважение към предците ни, оставаме неуважение към историята ни. Трагедията е повсеместна”, разказва Николай Николов.

Историческата костница в Клисура има нужда от ремонт

Освен изкъртените и паднали от влагата и ерозията мраморни плочи, вандалите също са оставили своите следи. Каменните топки, символизиращи сълзите на клисурци са откраднати.

Стефан Желязков, който от 10-години се превъплъщава в ролята на Боримечката по време на възстановките в Клисура, не може да се примири, че историята загива пред очите му.

АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ: България чества 141 години от Априлското въстание

От седемте черешови топчета днес са останали само стърчащите бетонни постаменти.

Паметникът не е ремонтират откакто е построен - преди 55 години. Проект за възстановяването му има. Идеята е мястото да се превърне в голям мемориален комплекс, носещ името Априлци.

Радев: Априлското въстание е нашата непреходна митология

„Моята идея е тази пътека, по която вървим, да се превърне в една красива алея, отстрани с осветление. Също така паметникът да бъде осветен. Тук отдолу, има една много висока и страшна пропаст и аз много се страхувам, защото идват групи ученици на посещение да не би някое дете да падна и да стане лошото”, заяви кметът на Клисура Генка Тодорова.

„Зли дол” е обявен за местност от национално значение, но по Закон за паметниците трябва да се грижи местната власт. Потърсихме Министерството на културата. Обещаха след като се запознаят с казуса да излязат с позиция. Такава до момента не получихме.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.