Какъв ще е изходът от политическата криза в Германия?

Историческа политическа криза в Германия. Идва ли краят на ерата "Меркел", след като преговорите за ново правителство се провалиха и сценарият за предсрочни избори е все по-вероятен? Тежки дни за най-влиятелната жена в света и решаващ момент за най-влиятелната държава в Европейския съюз. Какъв ще е изходът от тази криза за Германия, а и за цяла Европа?

Германия - в търсене на изход от кризата

„Германската конституция заради особеностите в германската история, не дава възможност на партиите сами да избират как да предразпишат на гласоподавателя, така че да оформи мнозинства, които да са удобни за тях. Това означава, че за да се стигне до нови избори, трябва да се извърви един много дълъг път, който обхваща дълга процедура. Затова е възможно първата дата за нови избори да бъде едва през февруари. А като реалистична във Федералната република предполага дори 1-ви април”, заяви за „Здравей, България” журналистът Мария Стоянова, специализирала в Бендестага.

Историческа криза в Германия: Четвъртият мандат на Меркел - под въпрос

„Ангела Меркел вчера два пъти се появи на телевизионните екрани в най-гледаното време в интервюта по най-гледаните обществени телевизии. В тях тя даде заявка, че е на разположение да спази обещанието си, дадено само преди два месеца, а именно - да управлява цели четири години. Партията й изглежда изключително зад гърба й. Изглежда кризата сплотява. Сплотява и това, че всички партии са очевидно наясно от необходимостта от нови избори”, добави Стоянова.

ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА В ГЕРМАНИЯ: Провалиха се преговорите за коалиция

И прогнозира, че широката коалиция е възможно най-добрата формула.

„Истината е, че Ангела Меркел също предпочита такъв тип конфигурация за управление”, каза още Мария Стоянова.

Целия разговор гледайте във видеото.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.