Той е длъжник на "Топлофикация София" заради чиновническа грешка

Абсурден случай. Мъж от Смолян осъден да плаща за парно на адрес в София, където никога не е живял. 72-годишният Стефан Иванов вече има да дава 1300 лева на „Топлофикация”. За да изясни казуса, пенсионерът изпада в още по-абсурдна ситуация, завежда дело за доказване на самоличност, че не той, а друг мъж със същото име, но с друго ЕГН е длъжникът на топлофикационното дружество.

Стефан е от Смолян - град, в който изобщо няма топлоцентрала. Но разбира, че е длъжник на „Топлофикация София" съвсем случайно.

„По най-баналния и неприятен начин. Когато отидох да си изтегля пенсията от банката, се оказа, че нямам право да я тегля, тъй като тя е запорирана по искане на „Топлофикация София”, разказва Стефан Иванов.

„Топлофикация” осъди мъж, който никога не им е бил клиент

Така мъжът разбира, че дори е бил осъден от Софийския районен съд за неплатени сметки на столичната топлофикация. 

„И се оказа, че аз дължа на „Топлофикация” 909 лева, а с лихвите и хонорара на адвоката им идва някъде към 1300 лева. Първо отидох в „Топлофикация” и служителката ми каза буквално, че законът и „Топлофикация” не грешат”, разказва Стефан Иванов.

Мъжът тръгва да разплита случая. И научава, че има съименик, който е бил неизряден клиент на софийското парно.

„Оказа се, че действително на посочения адрес в "Люлин" има човек, който носи моите имена, трите имена, но с различно ЕГН вероятно. Но хората търсят парите от мен”, добавя Стефан.

Надписват ли ни сметките за парно и топла вода? (ВИДЕО)

Мъжът смята, че най-вероятно е жертва на чиновническа грешка. Неговите данни били взети от системата на ЕСГРАОН от „Топлофикация”, без да се обърне внимание на ЕГН-то.

От „Топлофикация София" твърдят, че няма грешка. Те посочиха, че апартаментът е собственост на мъжа и неговите данни са били посочени в Службата по вписвания. На база тази справка той е бил осъден.

Сега пенсионираният инженер-химик, който цял живот е работел и живял в Смолян, ще трябва да доказва пред съда, че никога не е живял в София и никога не е ползват услугите на „Топлофикация”. Събира вече документи. Ако не успее да осъди „Топлофикация София" у нас, мъжът е решен да търси правата си в Европейския съд.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.