Той направи изявление по държавната телевизия

Президентът на Иран Хасан Рохани обяви края на организацията ИДИЛ днес в изявление, излъчено на живо по държавната телевизия, информира "Ройтерс", цитирана от БТА. 

ИДИЛ загуби 95% от териториите, които завладя през 2014 г. 

Висшият командир от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция генерал-майор Касем Солеймани също обяви края на ИДИЛ в послание, изпратено до иранския духовен лидер аятолах Али Хаменей и публикувано от новинарския сайт на корпуса "Сепах нюз". Солеймани добави, че ливанското шиитско движение Хизбулла е изиграло "решаваща роля" в борбата срещу ИДИЛ. 

Русия пусна "фалшива новина" за ИДИЛ и САЩ

Ирански медии в последните години често пъти публикуваха снимки и видеозаписи на Солемайни на фронтовата линия срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия. Солеймани оглавява силите Кудс на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, които отговарят за операциите извън пределите на Иран. Миналата седмица ирански медии публикуваха снимки на Солеймани в сирийския град Букамал, който беше последната територия под контрола на ИДИЛ. 

Откриха масов гроб със стотици жертви на ИДИЛ

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция е най-влиятелната иранска военна сила и контролира икономическа империя, възлизаща на милиарди долари. Той подкрепяше сирийския президент и централното правителство в Багдад срещу ИДИЛ. Над 1000 членове на Корпуса, в това число и висши командири, бяха убити в Сирия и Ирак. 

Отчаяни родители: Когато детето ти тръгне на джихад (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.