"Ще помогнем на страната да постигне по-светлото бъдеще, което заслужава", добави британският премиер

Оставката на президента на  Зимбабве Робърт Мугабе дава "възможност да се създаде нов път, освободен от потисничеството, което характеризира неговото управление", заяви британският премиер Тереза Мей.

Президентът на Зимбабве подаде оставка

"През последните дни видяхме желанието на жителите на Зимбабве за свободни и честни избори и възможност за възстановяване на икономиката на страната под легитимно правителство", каза тя.

"Като най-старият приятел на Зимбабве ще направим всичко възможно, за да подкрепим това, като работим с нашите международни и регионални партньори, за да помогнем на страната да постигне по-светлото бъдеще, което заслужава", добави Мей, пише БГНЕС.

Луксът, в който живее президентът на Зимбабве (СНИМКИ)

Президентът на Зимбабве подаде оставка, а съобщението беше  направено от председателя на парламента Джейкъб Муденда, който прочете обръщение на държавния глава пред депутатите в парламента. С него бе сложен край на историческото 37-годишно управление.

"Аз, Робърт Габриел Мугабе, по смисъла на Конституцията на Зимбабве, формално подавам моята оставка с незабавен ефект", прочете Муденда.

В Хараре започна парламентарно заседание за отстраняването на президента. Депутати от целия политически спектър призоваха той да се оттегли, след като военните взеха властта миналата седмица, а десетки хиляди граждани излязоха на улицата, за да настояват за оставка на 93-годишния държавен глава.

Още по темата:

Президентът на Зимбабве се оттегля, но получава имунитет

Oтстраниха президента на Зимбабве от лидерския пост на управляващата партия

Президентът на Зимбабве остава под домашен арест

Смяна на властта в Зимбабве, президентът е под домашен арест

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.