За пети пореден път европейските лидери поканиха в Брюксел страните от бившия Съветски съюз

Важна среща за бъдещето на Европа в Брюксел. Лидерите на Евросъюза обсъждат Brexit и разговарят с ръководителите на страните от Източното партньорство. Това са Украйна, Беларус, Молдова, Грузия, Армения и Азербайджан. 

По темата

За пети пореден път европейските лидери поканиха в Брюксел страните от бившия Съветски съюз, за да насърчат партньорството си с тях, стараейки се да не нарушават тънкия баланс в отношенията с Русия. Вероятно това е обяснението, че с изключения на Германия лидерите на големите държави от ЕС пратиха заместници. Поканата отклони и беларуският президент Александър Лукашенко.

За България, на която предстои председателство, срещата бе тренировка по решаване на наболелите проблеми пред Общността. На първо време това са неизвестните в съставянето на кабинет в Германия и Brexit.

Тереза Мей потвърди ангажиментите си към бившите съветски републики, но пък отправи предупреждения към Русия.

“Трябва да сме единни в действията на враждебни страни като Русия, която заплашва потенциалния растеж на Източното партньорство и се опитва да разкъса нашата колективна сигурност. Тук съм, за да кажа отново, че Обединеното кралство безусловно ще изпълнява водещата си роля по поддържането на сигурността в Европа. Ние може да напускаме ЕС, но не и Европа”, заяви Тереза Мей.

От тук нататък България започва да приема щафетата на естонското председателство. За премиера и министрите предстои динамична совалка, а до месец ще стане ясно дали Брюксел ще се разбере с Лондон, или ще трябва да поемем горещия британски картоф.

Кореспондент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.