Към 04:00 часа екипажът на „Обзор” забелязва 2 надуваеми лодки, пълни с хора

Българският граничен кораб „Обзор” спаси 120 мигранти в Егейско море, съобщиха от МВР.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Корабът участва в патрулни  действия в рамките на операция „Посейдон” под ръководството на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс.

Към 04:00 часа екипажът на „Обзор” забелязва 2 надуваеми лодки, пълни с мигранти. Това става югоизточно от о. Лесбос в гръцки води.

10 000 евро струва преминаването на българо-турската граница

Спасителната операция започва веднага.Според гръцката редакция на Си Ен Ен, хората в едната лодка първоначално помислили кораба за турски и избухнала паника.

Когато на борда се качили българските граничари, те видели 10-годишно момче в безпомощно състояние, по първоначални данни –  след задушаване в бутаницата. Майка му опитала да се хвърли в морето, за да се удави, но бързата намеса на униформените предотвратила това.

Мигрантите са взети на борда на българския кораб. Детето веднага е транспортирано до болница в гр. Митилини, но по-късно то е починало, по информация на гръцките власти. 

Как ще се борим с притока на мигранти и с насилието на Стария континент?

Всички мигранти - 53 мъже, 34 жени и 33 деца, са транспортирани до пристанището на града. Към момента не е ясно откъде са тръгнали мигрантите и коя е точката, която са искали да стигнат. 

Повече гледайте във видеото

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.