Това твърдят източници на NOVA

10 000 евро на човек струва нелегалното преминаване на българо-турската граница, твърдят източници на NOVA. Предполага се, че по тази схема е действал и каналът, заради който бяха задържани трима българи. Мъжете остават в Одринския затвор, но все още нямат официално повдигнати обвинения.

След опита за държавен преврат вече 16 месеца в Турция е в сила извънредно положение. На практика това дава огромна власт в ръцете на президента - Реджеп Ердоган.

Какви нередности показа филмът на Елена Йончева за оградата?

След опита за преврат започнаха масови арести. В момента в затворите има близо 230 000 души. Около 50 000 от тях са обявени за "Гюленисти", а над 60 000 са задържани с мотив, че участват в терористична група.

Задържаните българи са заподозрени в  „нелегален трафик на мигранти и участие в престъпна организация”. Това е текстът, който позволява най-бърз и лесен арест.

Николай, Шабан и Гюрсел - това са имената на българите, които чакат присъдата си. Съобщават ги турски агенции, но властите официално мълчат. Задържаните мъже са от Крумовград и Кърджали, научи NOVA.

Какво показа филмът на Елена Йончева "Граница"?

„Има досъдебно разследване, трябва да бъдем много прецизни към информацията за обвинението. Важно е да кажем, че и тримата са само български граждани, не са с двойно гражданство”, коментира Надежда Нейнски, посланик на България в Турция.

Един от задържаните е от Крумовград, а останалите живеят в Кърджали. Мъжете владеят перфектен турски. Това е и причината да откажат преводач в затвора. Имат обаче служебен защитник.

Въпреки ситуацията, която се разиграва тук в Турция, българската дипломация постигна една малка победа. Представител на консулството беше допуснат до затвора вътре в Одринския затвор, за да се увери, че са здрави. Действие, което се определя като значимо, защото това е едно от най-строго охраняваните места в Турция. Добавяме и факта, че българите се спрягат за връзка с Фетуллах Гюлен, а в страната има извънредно положение именно заради него - това е успех. Ситуацията обаче остава несигурна. Предвид сериозното обвинение, анлизатори призовават за спешни мерки.

„Добросъседството е хубаво нещо, но сиренето е с пари, както се казва. хората имат права и те, трябва да се спазват. ние можем да платим много висока цена - Ердоган няма да е вечно на власт. Трябва да сме внимателни”, коментира Алекс Алексиев от Центъра за балкански и черноморски изследвания.

А в Турция журналисти вече са тръгнали по следите на нелегалните каналджии. От Консулството уверяват, че българските власти са в непрекъснат контакт с турските си колеги.

И въпреки първата стъпка, която вече е направена, българите остават в затвора. Няма дата за дело, няма и насрочена мярка, а това е напълно законно заради извънредното положение. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.