Заради непогасени заеми за следване държавата е погасила над 2,3 млн. лева

Студенти с дългове за милиони. Заради непогасени заеми за следване държавата е изплатила на банките задължения в размер на над 2,3 милиона лева.

От 2010 г. насам кандидат-висшистите у нас могат да теглят заем, за да следват в университет. До този момент отпуснатите кредити са в размер на над 127 милиона лева. Само за настоящата академична година студентите са изтеглили от банките над 4 милиона.

Някои студентски кредити достигат размерите на ипотечните заеми, които могат да покрият приблизително покупката на гарсониера. Най-високата сума за следване в университет е 85 хиляди лева.

По закон кредитите се отпускат без поръчител като гарант се води държавата. При неизрядни платци обаче сметката се плаща от хазната. 

Все повече напускат училище преждевременно

Без колебание Мадлен избира Музикалната академия, специалност - класическо пеене. В трети курс обаче мечтата й е на косъм да рухне. Единственият шанс да продължи обучението си е студентски кредит от близо 4000 лева.

Намерили или не работа обаче висшистите на кредит трябва да се издължат на банките. В продължение на 10 години. Ако студентът не си плаща вноските, банката предявява искане - първо доброволно.

За да възстановят държавните пари от министерството подават сигнал към НАП. Започва търсене на длъжниците. Досега агенцията е успяла да събере от тях близо половин милион лева. Решение срещу неизрядните платци от студентските съвети виждат в намаляване на лихвата по кредитите. У нас тя е една от най-високите в Европа - между 6,5 и 7%.

Последната дума имат депутатите. А иначе - най-много кредити теглят студентите от частните университети - лидер е Нов български университет. 

Повече гледайте във видеото 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.