Парите за образование у нас са повече, но не са достатъчно, сочи нов доклад на ЕК

Парите за образование у нас са повече, но не са достатъчно. Това се посочва в нов доклад на Европейската комисия. Въпреки по-големия бюджет, отпуснат от хазната, разходите за образование все още са под средните нива за Европа. 

Над 3000 родители са записали децата си отново на училище

Обратно на общата тенденция в Европа делът на преждевременно напускащите училище у нас се увеличава. За миналата година това са почти 14% от младите хора, докато средното ниво за Евросъюза е малко над 10%. 

Тест ще помага на ученици, които не искат да учат, при избора на професия

Засегнат е и проблемът с учителите, които са сред най-бързо застаряващите в Европа. Почти половината от преподавателите у нас са на възраст над 50 години.

Все повече деца напускат училище

В същото време последните данни показват, че едва един от петима студенти, завършващи педагогика, след това работи по специалността си.

Заплащането е водещият фактор за липсата на мотивация, твърди образователният министър Красимир Вълчев. 

„Ние трябва да поддържаме средна учителска заплата над 120% от средната за страната”, на мнение е той.

За тази цел половината от бюджетните средства за образование трябва да отиват само за възнагражденията на учителите. Освен с повече пари обаче, мотивацията идва и с повече възможности за развитие в кариерата, казват от фондация "Заедно в час".

В доклада от Еврокомисията се посочва още и че страната ни е успяла да повиши ефикасността на своите разходи за образование, но по отношение на ефективността и справедливостта резултатите са по-скоро противоречиви. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.