МОН отделя 140 милиона за мотивация на учениците

140 милиона лева за мотивация на учениците. Образователното министерство ще похарчи рекордната сума за извънкласни дейности и кръжоци. Проектът се нарича "Твоят час" и ще се реализира през следващите 2 години и половина.

Парите ще отидат основно за възнаграждения на преподавателите, които ще водят допълнителните часове. Целта на ведомството е да насърчи талантливите деца и да предотврати ранното отпадане от системата на застрашените ученици.

Родителите също ще имат възможност да влизат в класните стаи в ролята на учители. Те ще разказват на децата за плюсовете и минусите на своите професии. 

За първи път в България ще се разработват специални инструменти за кариерно ориентиране на учениците, които са застрашени от отпадане от училище. По данни на НСИ за учебната 2014/2015 година поради нежелание и различни семейни причини от училище са отпаднали 11 206 ученици.

Те напускат училище без придобита професионална квалификация и без шанс да се реализират на пазара на труда. Голяма част от учениците не виждат смисъл да продължат своето образование като основа за намирането на работа.

За преодоляване на проблема по проекта ще бъдат изработени специализирани тестове за възрастовите групи V-VIклас, VII-VIII клас и IX-XII клас. Резултатите от тези тестове ще предоставят обективни данни на кариерните консултанти от центровете за кариерно ориентиране и на педагогическите специалисти от училище.

Целта е чрез тях да им създадат мотиви за учене и посещаване на училище, както и да им помогнат в избора на образование или професия. Ще има и специални модули за учениците със специални образователни потребности, като упражнения за кариерно ориентиране на брайлов шрифт или жестомимични записи.

Предвижда се и обучение на 150 кариерни консултанти и 126 педагогически специалисти от 42 училища, които ще трябва да провеждат тестовете със застрашените младежи.