Четири са водещите приоритета

С Решение на Министерски съвет беше приета Програмата на България за Председателството на Съвета на Европейския съюз (1 януари - 30 юни 2018 г.), съобщиха от Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018.

По темата

Четири са водещите приоритета в Програмата:

Бъдещето на Европа и младите хора - икономически растеж и социално сближаване;

Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани;

Сигурност и стабилност в силна и единна Европа;

Цифрова икономика и умения на бъдещето.


По първия приоритет водещи за страната ни ще бъдат темите относно:

Многогодишната финансова рамка след 2020 г.,

Кохезионната политика след 2020 г.;

бъдещето на Общата селскостопанска политика;

икономическия и паричен съюз; устойчивата и ориентирана към бъдещето околна среда; културата като стратегически ресурс за по-доброто бъдеще на ЕС;

младите хора, които заемат основно място в дебата за бъдещето на Европа, пише в съобщението.

По втория приоритет ще работим за предоставянето на осезаема европейска перспектива за всички страни от Западните Балкани, като от особена важност за нас ще бъде задълбочаването на регионалното сътрудничество и развитието на добросъседските отношения, допълват от министерството.

По третия приоритет ще насочим усилията си към повишаване сигурността на гражданите на Европейския съюз, укрепване на контрола по границите и по-ефективно управление на миграционните процеси, като основните ни теми по този приоритет включват: миграция; ефективно, бързо и справедливо правосъдие; енергетика; Европейският съюз като силен глобален участник на международната сцена; устойчив интегриран подход за Дунавския и Черноморския регион.

По четвъртия приоритет ще поставим акцент върху конкурентоспособността; цифровия единен пазар; насърчаването на предприемачеството и социалните иновации и бъдещето на труда в цифрова и по-справедлива Европа.

Специфичен приоритет ще бъде европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. Ще работим за намирането на общи решения в отговор на очакванията на Европа и европейските граждани за повече сигурност, стабилност и солидарност, стремейки се в перспектива към утвърждаването на една силна, цифрова и единна Европа посредством консенсус, конкурентоспособност и кохезия.

Националната ни програма е разработена на основата на 18-месечната програма на триото държави Естония-България-Австрия, които председателстват Съвета на ЕС от 1 юли 2017 г. до 31 декември 2018 г. След окончателното приемане на приоритетите от правителството, те отново трябва да бъдат докладвани в Народното събрание.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.