Съдът го пусна на свобода срещу 7500 лева гаранция

Ислямският проповедник Ахмед Муса, съден за радикален ислям, излезе от ареста след три години зад решетките. Съдът го пусна на свобода срещу 7500 лева гаранция. Според прокуратурата той и останалите 13 подсъдими са проповядвали религиозна омраза и идеите на ИДИЛ. 

По темата

Ахмед Муса беше посрещнат в ромската махала в града като герой. Хората казват, че не е терорист и че обвинението срещу него не отговаря на истината.

Съдът в Пазарджик махна белезниците на Муса, след като адвокатът му представи квитанция с платената гаранция. Парите са събрани в джамията в Пазарджик от близки сподвижници на Муса.

Преди да стане мюсюлманин, той е бил ревностен християнин към евангелската църква. Приема исляма в Австрия, бил и на обучение в Египет. През 2005 г. е осъден условно от Пазарджишкия окръжен съд за членство в забранена ислямска фондация и проповядване на халифат. През 2014-а при акция на ДАНС беше задържан заедно с 13 сподвижници за проповядване на радикален ислям. Според прокуратурата те са проповядвали идеи на ИДИЛ.

Видеозаписи, гледани в съда, разкриват Ахмед Муса и сподвижниците му да общуват с двама души, за които се твърди, че са участвали в бойни действия на ИДИЛ. Твърди се, че те са отсядали в пазарджишката махала.

Според защитата на Муса и неговите близки тригодишният арест е предварително изтърпяна присъда.

Още преди да види близките си, Ахмед Муса присъства на обедната проповед в джамията.

„Аз съм невинен и цялото дело беше основано на инсинуации”, казва самият той.

Какво още каза пред NOVA – гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.