Заведените граждански искове са за 10 млн. лева

Година след трагедията в Хитрино на дневен ред стои въпросът дали пострадалите от взрива ще останат без обезщетения. Заведените граждански искове са за 10 млн. лева. Сумата в запорираните сметки на фирмата-собственик на влаковата композиция обаче са едва 80 000.

Защитниците на пострадалите предполагат, че от сметките на длъжника са се изпарили милиони, въпреки че парите били под запор.

Защо година след трагедията в Хитрино още чакат помощите? (ВИДЕО)

Година след трагедията екип на NOVA се върна в Хитрино, където преди година и въздухът гореше. Към разрушения си дом пътува и Шенай. След като взривната вълна разкъсва съпруга й и изпепелява малкия й син, жената живее в Шумен с по-голямото си момче.

Правата на Шенай, на останалите пострадали и роднини на жертви защитава адвокат Николай Димитров. Завел граждански дела за всеки по отделно.

Наказателното дело по случая пък трябва да започне на 15 януари 2018 г. Още преди 10 месеца обаче съдът в Шумен издава обезпечителна заповед. С нея налага запор върху всички банкови сметки на „Булмаркет Рейл Карго” – компанията собственик на взривилия се влак. От поисканите от адвоката 10 млн. лева магистратите нареждат да бъдат обезпечени 2,6 млн. гаранционен минимум. Запорът е извършен от частни съдебни изпълнители. Дни по-късно обаче се оказва, че в сметките на фирмата в същата банка, има далеч по-малка сума.

Дадоха на съд двамата машинисти на взривения влак в Хитрино

След като частните съдебни изпълнители откриват в сметките на „Булмаркет Рейл Карго” сумата от малко над 81 000 лева, адвокатът на пострадалите сигнализира Българската народна банка.

В писмо до NOVA от БНБ обясниха, че информацията е недостатъчна, за да задействат надзорните си правомощия. Подобен отговор получил и адвокат Димитров.

Точени ли са сметките на фирмата докато са били под запор? Адвокатът на „Булмаркет Рейл Карго” определи предположенията на Димитров като абсурдни. Обвиниха медиите в едностранно отразяване на случая, но в същото време отказаха да застанат пред камера. В писмо увериха, че имат нужните средства, ако бъдат осъдени, да заплатят обезщетенията. Спорът между двете страни обаче, не бил работа на журналистите, а на съда.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.