Това стана на официална церемония в Пражкия замък

Президентът на Чехия Милош Земан назначи ново правителство, оглавено от Андрей Бабиш, лидер на центристкото политическо движение "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО), предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Това стана на церемония в Пражкия замък - официалната резиденция на президента на Чехия.

Правителството се състои от представители на движението на Бабиш, спечелило най-много гласове на изборите през октомври, както и от безпартийни експерти.

Андрей Бабиш спечели изборите в Чехия

АНО има шестима министри в новия кабинет, който наброява общо 14 души. Четири от постовете са поверени на жени.

Министър на външните работи е бившият министър на отбраната и един от лидерите на АНО Мартин Стропницки. За министър на отбраната и вицепремиер е назначен бившият министър на регионалното развитие Карла Шлехтова, която е безпартийна. Министър на вътрешните работи е Лубомир Метнар, бивш заместник-вътрешен министър.

Представители на АНО са начело на министерството на правосъдието, труда и социалните грижи, образованието и околната среда. Безпартийните експерти Ален Шилер, Дан Тек и Томаш Гинер стават съответно министри на финансите, транспорта и промишлеността и търговията.

Чехите разчитат милиардерът Бабиш да оправи страната им

Безпартийни експерти са и начело на министерствата на културата, регионалното развитие, здравеопазването и селското стопанство.

Бабиш е известен с това, че се противопоставя на определяне на дата, на която Чехия да приеме еврото и отхвърля системата на ЕС за разселване на мигранти.

Парламентът на Чехия ще гласува доверие на новото правителство на 10 януари.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.