"Новото австрийско правителство започна да напада основни демократични ценности", коментира министър Омер Челик

Турция разкритикува новото коалиционно правителство в Австрия – коалиция между консерватори и крайно десни, за „дискриминация” и „расистки подход”. Причината - в правителствената програма се давало обещание Виена да не допусне членство на Турция в ЕС, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

Повратната коалиционна сделка, която бележи връщането във властта на Партията на свободата, предизвика загриженост в Европа след успехите на крайно десни движения през последната година.

Крайнодесните влизат в управлението на Австрия

Следващият канцлер Себастиан Курц от консервативната Народна партия вече има изнервени отношения с Анкара заради твърдото си противопоставяне като външен министър на желанието на Турция да влезе в ЕС.

„Това неоснователно и късогледо изявление в програмата на новото австрийско правителство за съжаление потвърждава загрижеността за политическа тенденция, основана на дискриминация и маргинализация”, посочи турското външно министерство в изявление.

Турският министър по европейските въпроси Омер Челик междувременно каза, че новото австрийско правителство „без забавяне е започнало да напада основни демократични ценности”.

В поредица от туитове той твърди, че Курц е „по-радикален дори от крайната десница”.

Бивш австрийски финансов министър се изправя пред съда за корупция

„Ислямофобски, антисемитски, ксенофобски и антимигрантски партии са във възход. Сега това движение е на власт в Австрия”, каза Челик и добави, че Австрия трябва да си вземе поука от близкото минало.

Като обвинява новото австрийско правителство в „нечестност”, турското външно министерство предупреди, че ако бъде осъществена, програмата ще доведе Австрия до ръба на загубата на приятелството на Турция” и ще бъде посрещната „с реакция, която заслужава”.

Миналия месец ЕС оряза фондовете за Турция в бюджета за 2018 г. като се позова на съмнения дали Анкара зачита демокрацията и човешките права. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.