Как жена от Бургас разбра, че живее и се лекува в София

Здравен абсурд. Пациентка от Бургас се оказа с личен лекар в София, със сменен адрес и чужд подпис под собственото име. И всичко това без жената дори да подозира. Измама с лични данни или недоразумение?

ВАС отмени Националната здравна карта

Марина Цветкова е родена, живее и работи в Бургас. Или поне така си мисли, когато преди два месеца отива на преглед. От личния си лекар разбира, че вече година не е негов пациент и че живее... в София. Поне по документи.

"Включена съм в пациентските листи на д-р Милена Николова Иванова с подадена регистрационна форма за постоянен избор на семеен лекар, което мога да покажа, защото ми пратиха и копие. Тук установявам - на това заявление, че подписът не е моят", разказва потърпевшата. 

Проверяваме дали някой точи пари за лечението ни

От проверката на Касата, Марина разбира, че личните й данни са използвани без нейно знание, издавани са направления, а адресът й е сменен със софийски. Оказва се, че на посоченото място нито я познават, нито пък са пациенти на д-р Николова.

Самата лекарка заяви пред NOVA, че се е объркала.

"Аз, като записвам нов пациент, вкарвам ЕГН-то. И понеже съм с очила, явно съм видяла някаква цифра не както трябва и съм генерирала нейното име. А на адреса, който е записан, живее явно друг човек, който е искал да се запише при мен. Не съм ходила да проверя", обясни тя. И допълни, че не може да си обясни защо на този адрес няма нейни пациенти. 

Здравните власти обещават аптеки в труднодостъпните райони

От Здравната каса отказаха коментар. В писмо потвърждават, че лекарката е извършила нарушение. Издали й протокол за неоснователно получени суми, които трябва да им възстонови.

Гледайте във видеото една история за това как личните ни данни заминават в друг град, но без нас.

Репортери: Ева Костова, Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.