Борбите между политици и духовници засилват напрежението

Разрастват се протестите срещу режима в Иран. Полицейски участък е бил атакуван и подпален от демонстрантите в град в централната част на страната. Съобщава се за убити и поне 100 арестувани само в Техеран.                             

Двама убити при поредните антиправителствени протести в Иран (ВИДЕО+СНИМКИ)

Девет души са били убити по време на протестите само тази вечер. Нападенията срещу полицаи вече са няколко. Държавната телевизия обяви, че един служител на реда е бил застрелян. 

Двама убити при поредните антиправителствени протести в Иран (ВИДЕО+СНИМКИ)

Опитите на властите да цензурират информацията и ограниченията на интернет достъпа правят събирането на достоверна информация трудно, но анализатори сочат, че началото на протестите може да е било резултат от вътрешните борби между президента и аятоласите.

КОНТРАПРОТЕСТИ В ИРАН: Властта изкара десетки хиляди по улиците (ВИДЕО+СНИМКИ)

Скандиранията на митингите показват интересно развитие. На първия протест хората викаха срещу президента Хасан Рухани и протестираха срещу цените на основни стоки. В западни медии спекулират, че тези протести може да са били организирани от аятоласите, които искат да свалят Рухани, защото не е достатъчно твърд срещу Америка и достатъчно отдаден на религията. 

Протести и сблъсъци в няколко града в Иран (ВИДЕО)

На протестите в следващите дни множеството викаше срещу висшите духовници и дори подпали плакати с лика на върховния лидер Али Хаменей. Чуваха се обвинения, че аятоласите се правят на Господ и скандирания срещу намесата в ивицата Газа, Ливан и Сирия, която струва на иранците милиарди долари.

Големи протести срещу режима имаше и през 2009 г., когато милиони иранци заподозряха нагласяне на изборите. Тогава аятоласите потушиха напрежението. Вчера армията излезе с обръщение, че нещата в Иран са под контрол, а  протестите продължават под погледите на целия свят.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.